Selvvalgt emne

Problemformulering: 

Jeg undre mig over hvad arkitektur endelig er, hvordan den har ændret sig siden 1900-tallet i Danmark og hvilke betydning den har for min projekt? 

Spørgsmål som skal undersøges:

 1. Hvad er arkitektur? 2. Firmitas, Utilas, Venustas hvad betyder det og hvem har opfandt det? 3. Hvad stå arkitekt for og hvad skal han forholde sig til? 4. Hvordan har den Danske arkitektur ændret sig siden 1900-tallet? 5. Hvem giver krav til arkitektur i det forskellige byer og hvorfor gøre de det? 

Svar:

1. Hvad er arkitektur? 

Ordet arkitektur kommer fra latin og betyder bygningskunst. Arkitektur det er ikke kun bygninger, men også byplanlægning, landskaber, haver, designer af brugsgenstand og rum. Arkitektur skabes for at opfylde et praktisk behov. Der kan være mange behov men grundlæggende behov er et sted at bo eller arbejd. Arkitektur er en bearbejdning af rum, volumen, stof, farver, lys og lyd.
Arkitektur er over alt, alle bygninger er tegnet af arkitekter.  Til at beskrive arkitekturs mål, brugt men siden antikken ordet ’’decorum’’. ’’Decorum’’ kan oversættes til ’’det passende’’. Ordet betyder at arkitekturen skal tilpasses tid, stedt og så skal den rumme alle de funktioner og muligheder som bygningstypen kræver.

2. Firmitas, Utilas, Venustas hvad betyder det og hvem opfandt det? 

Firmitas, Utilas og Venustas er arkitekturens kernebegreber. Begreber betyder Firmitas (holdbarhed), Utilas (brugbarhed) og Venustas (skønhed). Kernebegreber bliver brugt til at definere, hvad arkitektur helt grundlæggende er. De 3 kernebegreber bliv opfandt af en romerske arkitekt Vitruvius. Vitruvius har samlet græsk og romerske arkitektur i bøger. Værker er den eneste art der blev bevaret fra antikken.
De 3 kernebegreber er stadige aktuelle selvom der gået over 2000 år. Om de moderne arkitekter bruger begreber eller ej så har de 3 begreber påvirket arkitekturhistorien fra renæssancen til i dag.    

3. Hvordan har den Danske arkitektur ændret sig siden 1900-tallet? 

  • Ekspressionisme (1910-1924)
Bygninger fra ekspressionisme er meget anderledes end de almindelig bygninger vi ser til hverdag. Det har andre former og ser mere spænde ud end det almindelige huse.  Kendetegn for ekspressionisme er:
  •           Deformation
  •          Fragmentering
  •          Forskellige materialer brugt på nye måder
























  •      Nyklassicisme (1915-1930)
I nyklassicisme er der mange træk der bliv tag fra klassicisme. Bygning skulle bygges op omkring en ide og en form, som alle detaljer skulle indordne sig under. Kendetegn for nyklassicisme er:

  •           Enkelhed
  •           Rene former
  •           Lige linjer
  •           Symmetrisk og harmonisk opbygning 






















  •      Funktionalisme (1930-1945)

De danske funktionalisme kan opdeles i to grupper. Den første gruppe forsøgt at efterligne de udenlandske forbilleder dvs. flade tage, hvide facader og eksperimenter med beton. Den anden gruppe forsøgt at kombinere funktionalismen med danske materialer og håndværkstraditioner. Huse bliv opført i mursten og har tegltage.

      Funktionalisme skulle følge af funktion (form follows function) I sted for at være baseret på et historisk formsprog. 
























  •      Modernisme (1930-1970)

Arkitekt vil ikke bruge længer fortidens former. Det nye arkitektur skulle være helt anderledes. Bygninger skulle være så enkle som muligt og uden symbolik, på denne måde kunne man have ens arkitektonisk sprog for alle mennesker over hele verden. Kendetegne for modernisme:
  •          Rene former
  •           Lige linjer
  •           Flade tag
  •           Formet som kasse (bygninger)
  •           Stor glasfacader 






















    5. Hvem giver krav til arkitektur i det forskellige byer og hvorfor gøre de det? 

Kommunalbestyrelsen laver krav til hvordan skal huse bygges. Kravene hedder lokalplan. En lokalplan fortæller os hvordan skal huse bygges op, hvilke materialer skal der bruges, hvor mange etager skal der være osv. Når man skal bygges en hus skal man altid forholde sig det lokalplan, hvis ikke kan man risikere at huset bliver nedrevet.
Kommunalbestyrelsen laver lokalplan for at beholde arkitekturen i de forskellige byer. Lokalplanen skal sikre, at det pågældende område udvikler sig på en måde, der tager hensyn til de eksisterende omgivelser og er i overensstemmelse med den øvrige planlægning og lovgivning. 

Links: 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Detaljetegning

U-værdi

Skitseforslag, moodboard og videopræsentation